Monday, December 21, 2009

Goodbye 1430H&2009... Welcome 1431H&2010..

Waa.... 2009 almost the end... and we r already in 1431H... time passes so fast.. throughout this year... i'd gone thru sooooo much thing in my life... i learnt a lot of things... and experienced a lot of things... Something good about this year was i did a lot of so-called 'self-reflection' or 'muhasabah diri'... I learnt 'bout myself more... and so, i wish this coming new year, there will be an improvement....

Other big thing happened was, of course, my engagement... 27 June 2009... will never forget the day.. my experience about the 'engaged life' was so great... that was the time i got closer with my becoming new family and of course with my beloved fiance... InsyaAllah.. soon we are getting married and a new chapter of our life begin... Wishing everything's gonna be fine.. just that, i need to prepare myself well..

Oh, not to forget.. I will also start working in other firm on this coming new year... Going through the next level in my career, perhaps... I really2 hope.. this time i could perform better... as an appreciation for the 'rezeki' given by Him..

Ok, will end here.. wishing all you guys, a very Happy New Year!!

Sunday, December 20, 2009

If only...

If only people...
not to ignore me, but care about me
not to blame me, but support me
not to dislike me, but love me
not to discourage me, but encourage me
not to sceptical about me, but understand me...

.... i could be better...

-Saturday, 19/12/2009, 11.45pm

Tuesday, December 8, 2009

Hate myself..

Time goes by...
Now im 24 going on 25..
At dis moment,
i can't stop hating myself..
for not being the best..

I know im not perfect..
i did so many wrongs..
to people around me
and to my own self..
i wish i could do better..
but im only human..
im so sorry...

please...
please forgive me..
people could hate me..
as i hate myself too..
but dun let the love to me
fly away...
coz i need it.. want it..
to continue the journey...
journey towards..
becoming a better person..

Monday, November 16, 2009

BeRpiJak Di Bumi TeRengGanu

13-15 Nov 2009, hari2 yg menggembirakan... =) aku, zira, mar, et, hafsah, ebab (anak sedara et), fizah, zila n gaban... ktorg bercuti2 di kuala terengganu... dah lama plan.. akhirnya sampai jgk hasrat ktorg.. here are some of the pics.. enjoy!!

En. Azmil tgh masukkan beg2 ktorg.. mekasih byk2 ye sbb sudi nak anta ktorg g lcct... jasamu dikenang..hehe


Nak gerak dah... kol 4.45a.m time ni.. mlm tu mmg tak tdo langsung...



Bergambo skejap b4 masuk departure hall... dah lambat gak sbnarnya ni.. tp slamber arr..


dah sampai airport KT... tgh tunggu zila n fizah.. perut dah berdendang.. lapo giler... flight sampai awal 15 min.. pilot bwk laju kot... takde traffic jam..


tgh tunggu nasi dagang... tapau jer.. takde tpt nk duduk.. gaban kata tpt ni femes nasi dagangnya... btul ke sedap??? jom try..

masa utk makang...!! berkelah kat tmn apa ntah... haha



1st destination.. pegi noor arfa batik...




2nd destination: taman tamadun islam..tmn ni mempunyai lebih 20 buah replika masjid dan binaan islam dr seluruh dunia.. ktorg decide naik basikal..senang sket nak bergerak...


3rd destination: Masjid Kristal... tak jauh dr tmn tamadun islam.. masjid ni dipanggil jgk sbg masjid terapung..

tgh lepak kat dataran tak jauh dr rest house ktorg...time ni tgh tunggu fizah dll g withdraw duit.. ready to shopping.. =)


bergambor dpn tourist information centre.. ktorg lalu jer.. on the way nak ke pasar payang..


Ni la dia pasar payang kebanggaan rakyat terengganu.. mmg best shopping kat sini.. kain batik, cenderahati, songket, t-shirt, kopok lekor, baju kaftan ,sutera... mcm2 adaaa.. tgk la 2nd gambo tu, tak cukup tgn nak bwk... abis duit aku... haha.. tp puas!!

Last destination: Pantai Batu Buruk... time ni nak magrib dah... mostly pantai kat sini tak leh mandi.. so ktorg main2 air jer..

Esoknya, pagi2 ktorg dah kene bersiap... nak blk kl... flight kol 8.15pg.. rasa cam skejap sgt percutian ni.. tp apa2 pun... semua enjoy... wpun ada seseorg mengalami masalah yg tak sangka2.. (only us know).. hehe..

So now, after terengganu.. where's our next vacation???? sarawak maybe?? hehe...

Monday, November 9, 2009

VeRy SOon..

hehe.. gumbira mendapat msg dr abg aku .... wahaha... alhamdulillah stakat ni preparation berjalan lancar... skrg ni tiap2 ari berangan pasal ari istimewa ni.. *wink2* . Apa2 pun, bila semua dah confirm, akan aku khabarkan ke semua rakyat jelata.. just wish everything gonna run smoothly.. wait for my update... :) daa...!

Wednesday, October 28, 2009

Risauuu...

Erm... ari2 sblm tido.. byk mende aku pk kan.. itu.. ini... kerisauan sentiasa ada dlm pikiran aku... first pasal kawen....byk mende nak kene siapkan....tp 1 mende pun tak buat lg... pastu pasal keje... nak keje kat mana nanti.. kalo plan aku nak sambung master tak kesampaian.. apa aku nak buat... kalo terpaksa menganggur..bole ke aku survive financially.. oh tidaaaaakkkkk!!! huhu.. not to say im not positive thinking.. but all those uncertain things really bother me...

kadang2 terpk... rupanya idup aku baru skrg ni rasa cam mencabar sket.. dl.. time blaja.. semua mende mcm according to plan... semua cam ok jer... pas pmr, masuk mrsm... pas spm plak..terus dpt sambung diploma n degree kat uitm (tanpa susah payah pk nak amik course apa, nak cr scholarship-thanks to pihak mrsm, i must say).... kat uitm plak cam senang jer... dpt duk hostel (takyah pk nak cr umah sewa), mkn pun senang..murah... so nothing much i have to think about.. just study jer.. tp pas abis blaja.. baru la mcm2 cabaran tu datang.. everything is on me... aku yg buat pilihan tu sendiri...

anyway, hope everything should be ok... tawakal jer la... just get ready...huhu... (ayat pujuk diri sendiri)..

Thursday, October 22, 2009

Nak hadap buku....

Nak hadap buku??? yaa... mmg aku rasa nak hadap buku balik.. aku nak sambung blaja blk.. mungkin sbb dah kecewa sket ngn dunia pekerjaan ni yg cukup mencabar (err..bkn nak kata aku takut dgn cabaran).. mungkin dah masanya aku sambung blaja.. sbb bg aku antara blaja ngn keje.. blaja laaggiii best... sbb apa? ermmm... first sbb kalo blaja takyah nak tgk muka bos2 yg ntah apa2 ni.. second, aku bole uruskan masa aku sendiri.. suka ati aku nak blaja kol brapa.. mkn kol brapa.. NO office hour ok! Third, aku terasa mcm nak jd tenaga pengajar..nak berbakti kepada anak bangsa sendiri.. hehe.. semangat jer kan? Tp mmg aku naaaakkkk sgt sambung blaja.. so ada sesapa nak sponsor aku tak??? nak harapkan tunang.. confirm la tak dapat.. hehe (sori ye en azmil).. so anyone yg tau sources utk dptkan scholarship.. pls inform me k! so far aku akan apply TPM (Tenaga Pengajar Muda) UiTM (dihatiku).. tu je yg aku tau.. others mcm not much info.. pls help!!

p/s : adakah mimpi aku akan menjadi kenyataan?? mungkin itu adalah petunjuk dari-Nya.. Only Allah knows...

Wednesday, October 14, 2009

Saje jer...

Ada masa plak aku nak mencoret kat blog aku ni wpun byk keje... bkn apa.. tak reti nak buat.. haha..pastu terus jd malas (alasan je ni.. ) Td bkk la facebook cam biasa... tgk gambo member2 kat deloitte.. cam hepi jer diorg... tetiba rasa rindu plak masa2 aku kat deloitte....but well, we can't turn back time.. bkn aku menyesal ngn keputusan aku.. tp aku rasa apa pun yg terjadi, ada baik buruknya...so apa2 pun kene la berSYUKUR... yes, SYUKUR.. or berterima kasih... mungkin ada org yg bernasib lg teruk dr kt.. wpun aku rasa cam tak bernasib baik dlm bab2 keje ni.. tp on the other part, aku bersyukur sbb hubungan aku dan azmil ok..sailing with the flow.. Alhamdulillah.. tp ada certain2 org.. terbalik plak.. bab keje mmg excellent.. tp mungkin bab jodoh, slalu ada masalah.. we alwaiz hope for happiness.. but 1 way to get happy is to appreciate what we have now.. (hmm nampak gaya aku semakin matang.. hehe).

Ok, nak sambung keje... (30 min left b4 going off)

Monday, October 12, 2009

Nur Kasih

Mesti cam ramai yg tgh follow crita ni kan? cerita yg menarik.. byk pengajaran dan penyampaian yg bg aku kreatif dan memberi kesan mendalam..thanks pada pengarah n all the team for a very good effort..

utk nak dptkan feeling yg lebih mendalam..aku download la ost crita ni.. lagu yassin.. best2.. here's the lyric... really related to how i feel this few days.. :(


Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan

Nur kasih Nur kasih

Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalananD
alam maya kesamaran

Nur kasihNur kasih

Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Ooo kasihNur kasih
Oh nur kasihNur kasih

Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih
Nur ya nur kasih
Nur nur kasihNur kasih

Semoga diri ini memperoleh nur kasih Mu, Ya Allah...

Thursday, October 1, 2009

BOS OH BOS..

Smlm ofis kami digemparkan..
dgn surat dr bos kepada 1 of the staff..
Kami baca beramai2 dgn penuh sabar..
huh... alangkah gerammnyaa..
he did it again!!

membuang org sesuka hati..
wihout any warning letter...
terus jer antar notis...

tau ar opis ni dia punya...
tp kami masih mempunyai perasaan..
yg harus dihormati..

kami yg tinggal ni...
mmg tengah menunggu masa je nak angkat kaki..
tp mana harus kami pegi...
rezeki belum lg berpihak pada kami..
hmm...

takpela... semoga sabar ini sentiasa di hati..

Wednesday, September 16, 2009

Spoil mood raya

apa rasa kalo keje kt tak dihargai...?
membuat conclusion tanpa berfikir...
meletakkan kesalahan di bahu org lain...

betul ke kami tak produktif??
semua report.. tax computation...
kami siapkan on time...
tak produktif kah itu?

kalo tak kerana kami di sini..
sapa nak buat keje2 semua ni...?
mengapa kami di hina?
sehingga di katakan keje kami..
mcm budak2 trainee jer...

kalo dah tak suka tu..
buangla kami...
tp kenapa masih simpan kami di sini?
bukankah itu tandanya kami ni
dah menunjukkan prestasi yg baik?
atau mungkin tak jumpa lg org yg sudi
keje kat sini?

cuma satu jer nak ckp..
kalo buang kami..
dptkah org baru nanti..
berikan yg lebih baik??

(ayat ditujukan kepada bos di sini..)

Monday, September 14, 2009

RAYA DATANG LAGI!!

tinggal beberapa hari je lagi ramadhan nk melabuhkan tirainya...
bermakna.. beberapa hari je lg nak mempertingkatkan amalan..
tp aku ni.. mcm sama jer.. haish..

tp bagi aku..compare ngn taun lepas..
taun ni lagi better la..
aku dpt menguruskan masa lebih baik..
maklumla.. taun lepas keje mcm org giler..
blk malam.. buka kat tpt klien..
tp taun ni bole blk awal giler..
4.30 dah sampai umah.. hehe..

bila ramadhan ucapkan selamat tinggal..
hari raya plak datang menjelma..
perkara penting time raya..
mestilah ber maaf-maafan
so sempena nak raya ni..
aku nak ucap...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF JIKA ADA BUAT KESILAPAN..
TERSINGGUNG PERASAAN..
TERASA HATI..
KITA MANUSIA BIASA..
TAK LARI DARI KESILAPAN..
DAN SBG MANUSIA BIASA JUGA..
AKU SEDIA MEMAAFKAN SEMUA..

HARAPAN AKU..
BIARLAH HARI RAYA NI..
HATI INI BERSIH..

Wednesday, September 2, 2009

Perihal Si Kecil....

Seperti dijanjikan dlm entry aku sblm ni.. aku nak ceritakan pasal perangai2 dan keunikan anak2 sedara aku yg 5 ni berdasarkan apa yg aku lihat... setiap sorg mmg ada perangai yg ntah apa2... yg kadang2 susah nak handle.. hmmmm

Afiq yg semakin matang

Afiq- 10 thn

Dia ni anak sedara aku yg paling sulong.. dulu masa kecik2 mmg degil giler... takleh tegur sket.. abis barang2 semua kene campak (dah byk kali gak kene tangan ngn aku bdk ni...haha) tp bila dia dah beso.. dia dah jd lebih matang.. tak byk ckp.. memiliki pemikiran yg bijak.. selalu dapat kedudukan yg baik dlm kelas... mudah nak mempelajari sesuatu... aku rasa insyaAllah dia ni ada masa depan yg cerah asalkan dididik dgn baik...

Azam- 9 thn

Dia ni adik afiq.. maybe sbb dia adik, dia manja sket.. agak kontra ngn abang dia.. dia ni suka ngn bdk2 kecik..(nak adik agaknya dia ni) bdk2 kecik pun suka ngn dia... penyayang kot.. tp dia ni sedikit slow la bab2 blaja compare ngn abang dia.. dan cepat bosan kalo blaja (teringat muka bosan dia time ajor dia ngaji)


Azam dan Amir

Amir- 5 thn

Haaa... ni yg paaaalingggg payah skali.. maybe umur dia yg 5 thn tu la menyebbkan dia giler hyperactive... sesapa yg kene jaga dia mmg kene bersedia dr segi mental dan emosi... degilnya tu.. mmg takleh handle.. pendengki gak dia ni.. sambil jalan, sempat tgn dia pukul adik sedara dia... susah btul nak buat dia paham apa yg baik,dan apa yg buruk.. bila kt marah.. pukul dia, apa yg dia paham, kalo dia marah, dia bole pukul org yg dia marah tu.. maknanya dia mudah nak mencontohi org dewasa.. haish.. payah2... dah la tu, ckp pun pelat.. ayooo..tak paham la ini bdk... tp wpun perangai dia camni, dia ni sgt2 sensitif...(ikut perangai ayah dia ni).. kalo kene marah (giler2 marah).. sampai dia tersentap... muka dia terus berubah...pastu tersedu2 menangis.. kira seolah2 mcm dah menusuk kalbu gitu.. aku bila dia nangis camni, aku jd kesiaaann sgt... ni slalu berlaku bila ayah dia marah dia.. kalo jd camni, kene cepat2 la pujuk dia..

wpun perangai dia camni, tp dia ni sgt2 peramah... bdn dia yg pendek n bulat, mmg senang menjadi attention org... sgt terkenal dikalangan rakan2 abg2 aku, sedara mara dan jgk pakcik yg jaga kuda2 ada musik kat carefour BP.. giler femes bdk ni... haha

Fahmi- 3thn

Dia ni kecik je bdnnya... sangat2 manja dgn mak dia.. asyik nak menempel jer kat mak dia... penakut ngn org lain.. dia ni selalu jd mangsa ngn amir.. maybe sbb bdn dia yg kecik... tp kadang2 melawan gak.. pastu dia ni suka menari n menyanyi.. haha.. tp takleh tegur la..nanti dia terus malu.. dlm pada manja2 tu, dia ni banyak gak ckpnya.. sambil main, mulut tak reti diam.. ntah apa yg dia mengomel.. ikut ayah dia la kot yg byk ckp tu..

Hafiz yg comel

Hafiz- 2thn

Haaa.. dia ni yg paaalinnggg comel skali.. suka sgt ngn dia ni.. dia seorg bdk yg tough bdnnyaa.. masa baby lg bole nak angkat kepala sendiri... cepat belaja merangkak, berjalan.. skrg dah bole nak cakap sket2.. bagus btul... pastu dia ni tak la semanja abg dia.. dia still bole nak ikut org lain.. tak kesah jer..

tp yg hampeh sket.. dia ni kurang penyabo.. kalo nak mkn atau minum susu... nak cepat jer.. lambat sket dah mengamok... ni ikut perangai abg aku la ni.. ada potensi nak jd macam abg aku.. bdn ada black spot yg memungkinkan dia jd gelap cam abg aku suatu ari nanti.. haha..

Okla.. tu jer yg aku dpt ceritakn... seronok gak tgk perangai bdk2 ni.. bole buat kita jd geram, marah, geli hati, sedih.... macam2..

Kadang2 terpikir gak, wpun diorg ni nakal giler.. tp hati diorg ni masih suci lagi.. tiada dosa... tak macam kt yg dah dewasa ni.. dah melambak2 dosa... jd usahla kt rasa diri kt bagus sgt berbanding bdk2 kecik ni... apa yg penting kt kene tunjukkan contoh yg baik..

Kenapa aku ceritakan semua ni ek?? hmm sbnarnya sbg kenang2an aku.. mana tau kalo diorg ni dah beso, bole aku comparekan dgn perangai diorg masa kecik2.. hehe..

Monday, August 31, 2009

Cerita Hujung Minggu

Ari ni start keje setelah 3 ari cuti..rasa malas menguasai diri.. so aku meluangkan sedikit masa utk mengomel kat blog aku ni...sblm tu tak terlupa nak wish Selamat Hari Merdeka..rasanya taun ni mmg tak feel sgt.. sbb tgh bln posa...tgk tak byk pun bendera dikibarkan...wpun jalur gemilang tak dikibarkan, tp semangat cintakan negara tu masih menebal dlm diri tau..

anyway, bkn pasal merdeka yg aku nak ceritakan.. aku nak cerita pasal perihal cuti aku di kampung... ingatkan blk nak buat persiapan apa2 yg patut utk raya.. tp tak byk yg aku dpt buat.. kuih raya aku cuma sempat buat kuih semperit.. mmg leceh giler nak menyemperit.. sakit jari2 comel aku ni.. taun depan gerenti aku tak nak buat kuih ni lg!!

pastu ingatkan nak g amik baju raya yg aku tempah... semangat jer.. tp tup2 tailor tu takde kat umah plak... kecewa la aku ngn mak aku..nak mengubat kekecewaan, g la carefour yg tak berapa jauh dr umah tailor tu.. g carefour dgn anak sedara aku si amir tu, mmg menguji kesabaran dan kebijaksanaan aku... rasa macam nak tinggal je dia kat carefour tu...buat2 tak kenal.. haha..

pas g carefour, g kat kedai kain dekat ngn carefour.. dpt gak hasil... aku beli kain ela utk baju famili aku time kenduri kawen aku nanti... hmm.. kira ok la harganya.. corak pun ok... bergaya sakan la famili aku nanti...haha

pasal buka posa plak... mak semangat btul nak masak.. maklumla..last week, berdua je ngn abah kat umah... masak pun simple2.. bila anak2 blk, mcm2 masak... aku solute ngn mak aku ni.. mcm tak penah penat.. aktif giler.. pagi2 bgn sahur, masak...kol 8 g tadarus.. ptg masak utk berbuka... malam terawih n tadarus sampai kol 12.. giler arr..tdo brapa jam jer... kadang2 kesian.. tp dia yg semangat sgt... aku ada la tlg2 apa2 yg patut... kalo aku jd dia, gerenti dah flat giler.. tp apa2 pun aku harap dia sentiasa sehat.. ayah aku pun dah semakin slim skrg.. byk berkebun agaknya.. kadang2 kesian gak... tp bg org tua mcm ayah aku tu, berkebun tu kira mcm bersenam.... so aku biarkan la diorg dgn hobi masing2.. apa yg penting sihat walafiat.. stakat ni alhamdulillah, diorg takde penyakit2 yg serius.. kadang2 terpikir, mampu ke aku nak jd macam diorg bila dah tua nanti...masih sihat wpun usia dah menjangkau 60 thn..

Ok la... tu je aku nak mengomel... nanti lain kali sambung plak cerita pasal anak2 sedara aku.. see yaa..

Monday, August 24, 2009

Resipi Donut- Lembut & Gebu

KOrang tgk gambo donut kat atas ni, agak2 sapa yg buat?? apa rasanya..?? hehe.. ni donut 1st time aku buat... nampak mcm tak berapa nak best sbb bentuk tak comey.. tp rasa nya.. lembut beb!! haha.... tp 2nd time punya laaagggiiii lembut dan gebu... laaaggggiiiii sedapppp... hehe.. memula buat takut tak jadi.. tp Alhamdulillah... semalam buat mmg btul2 menjadi.. mmg puas ati la... so aku nak share resipi ni ngn korang.... aku dpt resipi ni pun dari internet jer... thanks to http://www.myresipi.com/... aku mmg slalu amik resipi dr website ni... selain bole tgk gambo, ada gak org2 yg dah pernah try resipi ni, bg komen... so bole tau la resipi ni ok ke tak...

Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar )
(kalo nak buat sket jer.. kuantiti bhn2 tu pandai2 la bg separuh yer)
3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)- ingat..sudu KECIL tau!
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening/butter
5 cawan tepung gandum - ni maybe kene lg byk... sampai doh jd licin & tak melekat
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih. (aku tak sure camne gayanya berbuih tu.. tp agak2 dah 5 min ok la tu)

Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.

Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. (lebih kurang 1 jam gak la kot..depends pd byk mana yis). Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.

Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari. (Petua mak aku, sblm bentuk2 kan doh tu, uli blk skejap..bg mantap!)

Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit (aku rasa 10 min pun dah ok) atau sehingga naik dua kali ganda.
Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.

Toskan minyak. Salut dgn icing semasa donut itu masih panas. (pas angkat terus letak gula...lambat sket gula tak melekat)

Sunday, August 23, 2009

Ramadhan Al-Mubarak

Ari ni dah ari ke-3 Ramadhan... masih belum terlambat lg nak wish Selamat Berpuasa kepada semua pembaca blog aku yg tak berapa nak ramai pun sbnarnya.. hehe... Aku harap semua dpt menjalani ibadah puasa ni dgn sebaik-baiknya yer...

Tgh seronok menyambut ramadhan ni, tetiba aku ter realize yg kemungkinan Ramadhan and raya kali ni adalah yg terakhir utk aku sbg seorg yg SINGLE... woaaahhhaaa... taun depan dah jd isteri org... uhuuu... takuttnyaaaa.... so, kene celebrate btul2 taun ni... apa yg susah sket nak dibuat kalo dah kawen, kene buat sekarang... yg aku terfikir buat masa ni:

  • nak berbuka ramai2 ngn kawan2 dan housemate aku
  • plan raya umah kawan2 secara konvoi...
  • drive sendiri balik kampung (taun depan 'org lain' plak drive.. hehe)
  • Jumpa geng2 kat batu pahat time raya sambil bergossip..hehe
  • Bergaya di hari raya.. alang2 tgh slim ni.. (sbb nanti dah kawen 'allignment' maybe lari sket.. haha)

Ok, tu je aku nak merapu ari ni... bye2..

Monday, August 10, 2009

~~Sebab tu saya suka makan PISANG~~



Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia.

Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mud anda.
Anemia:Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Obesiti dan Tekanan Kerja:Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Stres:Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Lain-lain Penyakit Kulit:Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

PS: Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!

-Petikan dari http://soleh.net/2007/06/14/khasiat-buah-pisang/

Thursday, August 6, 2009

KEJE OH KEJE...

Dah macam nak give up
bila pk pasal keje...

Hmm.. smlm bos aku kata..
Company tpt aku keje ni..
will be absorbed by other big firm..
very2 soon..

I knew it earlier..
tp buat dunno..
skrg br rasa terdesak..
nak cari keje lain..

aku taknak keje kat that big firm..
coz it's just the same if aku keje kat firm lama aku..
jauh plak tu.. kene masuk KL.. taknak2!!
so, from now on, i really looking for better job...
hope could find one which really suits me... :(

Wednesday, August 5, 2009

Apa ada pada JODOH?




Hmm.. di kala aku tak bz ni..
Terasa nak post blog..

Mesti bosan tgk tajuk blog aku ni..
Benda yg sgt subjektif..
Tp mmg selalunya benda yg subjektif la..
seronok nak dibincangkan..

Hmm.. tajuk ni tetiba terlintas kat fikiran aku..
sbb benda2 yg berlaku kat sekeliling aku..
Ada yg menggembirakan dan yg menyedihkan..
dan ada gak yg...pelik?
Hmm.. macam2 bila tiba soal JODOH..

Apa ada pada JODOH??
JODOH tu adalah ketentuan ALLAH
Setiap org ada JODOH masing2..
cuma mungkin perjalanan nya berbeza..

Aku nak cerita benda yg menggembirakan dl..
Member baik aku br cerita kat aku..
Dia akhirnya dah jumpa lelaki yg mungkin adalah jodoh dia..
dan org tu adalah kawan baik dia sendiri...
Dia gembira coz dpt merasai apa yg mungkin dikatakan cinta..
Alhamdulillah.. aku hepi dgr crita2 camni...
Tp sedikit kelainan, diorg taknak digelar boyfren n girlfren...
but still nak memegang title kawan jer..
Hm.. tak kesah la..yg penting hati masing2..

Cerita kedua plak.. mmg pelik..
Yg laki ngn yg ppuan ni.. kawan baik aku..
Diorg very close to each other...
Sampai tak kesah nak berpegangan tangan
wpun takde perasaan cinta langsung..
Well, pada pendapat aku.. there must be something..
aku dah tanya dia (yg laki).. and if he read this,
i apologize coz masukkan crita dia dlm blog aku.. sorry ek..
Dia kata mmg takde perasaan langsung..
at first, takleh nak cayer.. tp mmg tu la hakikatnya..
Tak semestinya org yg kita rapat akan jd JODOH kita..
Now, both are looking for their own...JODOH
So, just wish them luck ok!


Crita ketiga plak...
Pasal kwn aku gak.. yg dah lama suka kat sorg ppuan ni..
Tp ppuan ni tak layan... sampai la ppuan ni kawen ngn org lain...
Yg kawan aku ni.. mmg kecewa.. tp aku tau, dia redha..
cuma susah dia nak melupakan his first love...
wpun dia mmg ramai peminat... tp dia buat tak layan jer..
Maybe hati dia blumm terbukak lg utk org lain..
Aku sbg kawan, kadang2 rasa simpati, kadang2 rasa geerram gak..
sbb dia takleh nak let go..
But i know.. it's a matter of time..
InsyaAllah dia akan jumpa cinta yg lain...
so far aku tgk skrg dia dah ok...
cuma ayat2 dia jiwang n sentimental.. haha


Ok, come to the sad thing..
Aku baru jer terbaca my fren blog..
Dia baru je putus ngn tunang dia..
it's just 2 mths after the engagement..
Sedih bila dpt tau...
If she might read this post..
i wish her a happy life in near future..
Be strong my dear..
Bila dgr crita camni, aku rasa takut..
Harap2 dijauhkan la..huhu..

Ok, apa2 pun terjadi..
Semuanya ketentuan Allah...
Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita..
Kita sebagai hambanya harus bersedia menerimanya..

(tetiba terasa cam Heliza berlakon dlm crita Syurga Cinta..haha)

Tuesday, July 28, 2009

LANGKAWI...tamatnya sumpahan Mahsuri..

26-27 jUNE 2009 - Seronok dan teruja bila hari yg ditunggu2 tiba.. Aku, Azmil, Fiez and Tajul (my x-schoolmates) g cuti2 ke Langkawi... Kenapa mesti Langkawi?? tu kene tanya En. Azmil (nak g tpt yg bole naik flight katanya... ) Wpun dah penah pergi beberapa kali sblm ni, aku rasa this is the best Langkawi vacation ever! coz g wif kawan2.. 4 org jer.. just nice.. and this vacation does not focus on shopping (mcm slalu g dgn mak2), it is more to jalan2..


Kat Langkawi, ktorg stay kat Amzar Motel.. the price, not bad. RM45 per night.. ada tv, queen bed, toilet, aircond.. Location pun nice.. sbb dekat sgt ngn pantai dan kedai2.. makan pun senang.. (Amzar Motel kene byr aku ni for the advertisement..)



Amzar Motel


First day, ktorg g Island Hopping.. first time try this kind of activity.. mmg seronok.. ktorg naik boat ke Tasik Dayang Bunting... Eagle feeding.. and mandi kat pulau mana ntah, tak ingat.. Disebabkan aktiviti ni la... kulit aku jd tidak secerah dulu.. wpun sekejap je, tp dah memadai nak jdkan aku muka cam nelayan2 yg baru pas tangkat ikan.. harap2 cepat2 la kembali kepada asal.. huhu..

Island Hopping


Pas menggelapkan diri, ktorg g plak jalan2 naik keta sewa g Air Hangat, Durian Peringin Waterfall dan Wildlife Park.. Tp ktorg sgt2 kecewa bila g kat Air Hangat ngn Durian Peringin tu... sedih giler tgk keadaan nya.. yg Air Hangat tu tgh renovation.. but still open for public.. Pelik, kalo dah renovation tu, tutup terus la.. takyah nak open for public.. Keadaan mmg teruk giler.. kolam2 nya dah serupa mcm loji kumbahan.. Malu giler kat foreigner yg dtg.. diorg mesti lg kecewa.. Ingatkan nak ubat kekecewaan, g la kat Durian Peringin Waterfall .. tak jauh dr situ..tp kecewa gak sbb tak best pun.. air tak la sejernih yg disangka... so jap je ktorg g situ.. Then ktorg g Wildlife Park.. ni tak termasuk dlm plan, tp g gak sbb takde tpt lain dkt2 situ... Tiket RM12.. rasa mcm mahal memula.. tp bila masuk, rasa seronok sgt.. sbb dapat berhubungan secara langsung ngn haiwan2 yg ada.. and haiwan2 tu pun mcm frenly jer...



At Wildlife Park


Malam plak ktorg makan seafood kat Nelayan Seafood.. Sedappp... harga pun berpatutan ngn bajet ktorg.. wpun servis agak lambat.. tp puas ati la.. Kat sini takde gambo, sbb ktorg focus nak makan.. hehe.. blk dr makan, ktorg lepak kat pantai cenang sambil tgk bintang dan borak2.. wpun ngntuk giler time tu, layankan je la...



Esoknya awal2 pg ktorg sambung mandi kat pantai cenang.. sekali lg, menambahkan kegelapan kulit aku.. wawawa.. pas mandi, g kat Cable Car plak... nasib baik cuaca agak baik wpun sedikit mendung... mmg permandangan paling cantik yg aku pernah tgk... rasa indahnya alam ciptaan Allah... at the same time, rasa kagum gak dgn contractor2 yg buat projek cable car ni.. mampu nak naik gunung utk membina platform kat atas tu.. hebat2..



Nice view at Cable Car



Pas Cable Car, ktorg blk bilik for check out.. Then, g lunch.. kecewa ngn harga, udang RM8 sekor.. ceh, kalo tau awal2 tak mkn kat situ.. Pastu g snake santuary.. sekali lg dikecewakan.. rupa2 nya dah tutup dah tpt tu.. menurut penduduk kat situ, dah tutup sbb dah pupus kot.. sedih btul.. then, g plak pantai pasir hitam.. mmg unik pasir kat sini, sbb itam.. but worse thing is, tpt tu mcm tak terjaga..byk sampah merata2.. skali lg rasa malu ngn foreigner yg datang..huhu

Pantai Pasir Hitam yg itam


Ktorg sambung penjelajahan ktorg ke pekan kuah.. kalo g kuah, apa yg penting ialah.. SHOPPING!! wpun tak focus sgt kat shopping ni, tp still ktorg masukkan dlm tentative plan ktorg.. apa yg aku beli juz coklat sket, towel (mak aku pesan), tshirt rm5 for souvenir... dah takde bajet dah actually.. huhu..


Pas mkn malam kat jetty kuah, ktorg bergegas ke airport... tp malangnya flight delay sampai 12.30 mlm sbb cuaca hujan.. ktorg pun lepak n tdo la kat airport tu.. tido2 ayam jer..

Sampai kat KL lebih kurg kol 2.. tkleh blk umah terus sbb lrt operate lg time tu.. so ktorg stay kat situ dulu.. sejuk giler kat LCCT.. org pun ramai gak.. maybe sbb byk flight delay time tu.. ktorg pun cr la port nak tdo.. wah, semua seat full!! nasib ada 1 row tinggal.. tp, kat situ la tpt paling sejukkkk sekali.. sbb dah takde tpt lain, ktorg tdo je la kat situ.. aku rasa 1 jam je aku dpt bertahan, pastu tak larat aku ajak azmil kua... lega sket dpt pekena megi cup n milo panas.. pastu ktorg lepak je kat luar, duk atas lantai.. terasa mcm org yg takde umah.. wawawa... pas mkn baru senang nak tdo.. kol 5 ktorg gerak naik bas ke kl sentral... kat dlm bas nyenyak giler tdo..lantakla driver bas bwk laju nak mampus.. aku tdo gak..

Aku rasa sgt berpuas hati ngn vacation kali ni... actually vacation kat mana2 pun tak kesah, tp yg penting, dgn sapa kt pegi and activiti apa yg kt bole buat.. so, thumbs up for this time vacation!!



Thanks Langkawi!! Sehingga berjumpa lg..


Monday, July 20, 2009

~~PETUA MENDAPAT PASANGAN~~


Dah lama tak post kat blog... maklumla.. masa mencemburui... so, mcm biasa, bila dah takde idea nak post apa.. kt cut and paste jer apa2 info yg kt jumpa.. hehe.. ni aku terjumpa 'Petua Mendapat Pasangan dari Dr Fadhillah Kamsah.. ada 60 semuanya.. tp aku listkan 21 yg aku rasa menarik.. (kang aku letak semua, jenuh nak membac anya)...

Petua ni aku tujukan utk semua kawan2 aku yg belum ada pasangan mahupun yg dah ada... ;) Semoga semua berjaya mendapat pasangan yg diredhai...

Petua Mendapat Pasangan

1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.


2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.


3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.


4. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.


5. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.


6. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.


7. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.


8. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.


9. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.


10. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).


11. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.


12. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.


13. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.


14. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.


15. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.


16. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamornya.


17. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.


18. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.


19. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.


20. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.


21. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.

Sunday, July 5, 2009

Kumbang menyunting Bunga di taman (con't)

(con't)...

Smlm aku baru je g amik cd gambo dr hafsah.. wow, siap letak reben lg.. hehe.. dgn semangat berkobar2 aku pun tgk hasil keje adik hafsah ni.. Alhamdulillah.. cantik! mcm professional.. bole bukak studio sendiri ni..

Here are some of the pics... yg lain2 tgk kat facebook eh..






Wednesday, July 1, 2009

Kumbang menyunting bunga di taman

27 June 2009- Ari yg aku tunggu2 berlalu sudah... rasa legaa semuanya berjalan lancar... kadang2 rasa tak sangka.. tgk cincin kat tgn.. eh, dah jd tunangan org rupanya aku ni.. hehe.. masa jalan macam laju jer.. terasa cam baru je smlm usha2 si azmil kat kelas.. hehe..
Masa kenduri kat umah aku , ramai gak yg dtg.. sedara2, jiran2, kawan2.. nasib baik guna catering.. kalo tak, pengsan famili aku.. wpun pakai catering,tp still rasa letih sgt... macam2 keje kene buat.. mak aku siap masak soto lg.. takut mknn tak cukup.. pagi2 lg aku dah bgn.. rewang2 apa yg patut... maybe sbb penat sgt, jari aku terluka.. kene pisau time potong halia.. bila aku tgk darah byk.. rasa cam nak menangis (mmg dah nangis btul da).. bkn sbb rasa sakit (sakit gak sket).. tp sbb risau ada apa2 yg berlaku. mmg berdarah manis btul aku time tu.. btul2 ari aku nak tunang.. hasilnya, berparut la sket jari aku..

ari aku tunang tu, aku upah mak andam make-up kan aku.. tu la first time aku make up tebal2.. terkejut bila tgk cermin.. beso btul mata aku.. haha.. anyway, so far puas ati gak mak andam tu make up.. juz kalo mata tu tak over sgt, better sket la..

tak best cerita kalo takde gambo.. emmm.. ramai dah tanya pasal gambo...nanti aku upload kan.. skrg ni photographer tgh edit2 apa2 yg patut.. hope, cantik la yer..

(to be continued)...

Monday, June 8, 2009

Sabo je la...


08.06.09- Ari ni aku nak cerita sket pasal pengalaman aku ngn bas ekspress... pengalaman ni mmg menggugat kesabaran aku... tanpa keimanan yg teguh, mungkin dah lama lebam biji mata org bas tu (mcm kuat je, haha)..

ceritanya pasal tiket aku.. aku beli kol 8.30 mlm.. cam biasa, aku samp tak la lewat sgt, tak la awal sgt.. samp pudu terus g kat platform yg tertulis kat tiket..

sampai2 je mmg dah agak dah, bas takde.. sama ada lambat or kene naik kat luar pudu.. em, tunggu la jap.. pastu ada org KKKL suruh g kat platform 13.. ceh, sesuka hati je tuka2 platform..sabo2..

pegi kat platform tu, tetiba driver bas kata bas dah penuh. Dlm keadaan berpeluh2 kepanasan, driver bas ni buat aku lg panas.. macamana la bole penuh.. pastu sesuka hati kata tunggu next bas kol 9.30. Wah, ko ingat aku ni naik bas free ke??? aku bayo la tiket tu...

dengan kebengangan, aku naik g kat kaunter... org kaunter tu selamba je kata, bas mmg dah penuh, bas tu sepatutnya ada 27 seat (as per tiket yg dijual), tp ada 26 seat.. so terkurg 1 seat.. tanpa perasaan bersalah langsung, org kaunter tu senang2 ckp naik bas kol 9.30. Kalo taknak diorg pulangkan duit...

Bengang2.... berasap2 telinga aku ni... aku ugut dia, sy buat report la camni... org kaunter tu dgn selamba jawab, report la.. sy tak heran... Berlagak btul... siap la aku report btul2 nanti (stakat ari ni lum repot lg.. hehe)

Dlm kebengangan tu, aku pk decision yg spatutnya aku buat time tu... tetiba teringat hafsah yg kebetulan bgtau aku dia blk naik bas kol 9.30. Terus aku kol dia.. then dia kata dia tak jd naik bas.. naik abg dia... So aku pun buat decision tunggu samp kol 9.30, kalo tak dpt naik bas, aku terus g umah hafsah, balik saing dia.

Nasib baik aku ditemani jejaka kacak (pakwe aku ler).. hehe.. dia teman aku samp bas dtg kol 9.30. Hafsah sms kata kalo tak dpt seat, amik seat dia no 9. Luckily hafsah ada... kalo tak, mmg mengamok la aku kat situ.. mana taknya, seat yg tertulis kat tiket aku, dah ada org (dah agak dah, mesti seat penuh gak)... so aku duk kat seat hafsah.. and along the way, aku tdo.. merehatkan badan sambil menenangkan hati...

Pengajaran dr cerita aku ni, aku rasa mmg kene dtg awal kalo naik bas dr pudu, sbb org2 kat pudu mcm nak amik untung dgn jual tiket sesuka hati... so datang awal to make sure dpt seat...
Selain tu, kene bersabor and try to think rasionally while facing this kind of situation..

Thursday, June 4, 2009

Chocolate Chip Cookies =)

5 June 2009- ari ni aku nak balik kampung.. yahoo!! tp ada baaaanyaaakk mende nak buat.. kene g amik baju tunang, jumpa mak andam, buat hantaran... and 1 lagi.. nak buat cookies..hehe. Cookies ni aku nak buat sbg hantaran (kalo best la..hehe). So ni aku nak share resipe chocolate chip cookies yg aku jumpa kat internet.. resipe ni aku dah pernah try time raya last year.. mmg sedap la...harap2 esk aku buat menjadi la.. tp kalo sesapa ada resipe yg lg best... share la ngn aku...

Biskut choclate chip

Bahan-bahan ( 2 balang sederhana )
250gm butter
1 1/2 cawan self raising flour
1 cawan tepung jagung
1 cawan brown sugar
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 susu besar serbuk koko
1/2 sudu besar milo
1 cawan gajus kisar
1 cawan badam kisar
coklat chip secukupnya

Cara-cara
pukul butter dengan gula hingga kembang.
masukkan kuning telur, pukul. masukkan bahan2 lain dan gaul sebati.
sudukan atas dulang pembakar yg disapu minyak. bakar hingga masak (dalam 15 min)

Monday, June 1, 2009

My 24th birthday...







30 Mei 2009- Genap umur aku 24 tahun. Hmm... dah tambah lg 1 thn.. tak sangka masa berjalan begitu cepat.. dlm umur aku 24 tahun ni, tak byk impian aku yg tercapai.. mungkin belum ada rezeki lg.. tp diharap, umur 24 thn ni akan memberi sinar baru buat aku...

Aku celebrate ari jadi aku dgn insan tersayang... dia bwk aku g main ice skating.. mmg semangat la... dah lama dah aku nak try ice skating ni... slalu g sunway, tgk org skating mcm best jer.. awal2 dah pegi, takut org ramai.. maklumla, cuti sekolah.. tp ada org tu baru tersedar bila dah sampai parking sunway, kunci motor tertinggal.. terpaksala cepat2 patah balik kota damansara.. emm.. sabo je la.. nasib takde org curi moto tu.. kalo tak, abisla... tak kawen la aku taun depan.. hehe..

Samp je kat ice skating, terus g tempat tiket.. em, ramai gak org.. tp takpe, layan jerr.. 1st time mmg rasa takut2.. lepas dah jatuh byk kali.. (sakit punggung wei.. ).. barula dpt meluncur laju sket.. tp disebabkan kaki aku dah lenguh nak membawa kasut skating tu, aku tak larat nak skate lama2.. tak sangka berat giler kasut tu aku rasa.. (ke kaki aku yg tak kuat).. wpun tak berapa puas, tp aku rasa seronok dpt try something new.. pas ni aku rasa baik main boling je kot, puas sket.. tak la sampai terjatuh.. hehe..

pas skating, g makan kat manhattan.. entah naper, ktorg juz dpt abiskan 1/4 je dr apa yg ktorg order... jap je dah rasa kenyang..mmg tak larat la.. agaknya perut ktorg ni mmg kecik, tak leh nak sumbat byk2.. last2 tapau je.. blk aku goreng balik.. tu pun bawak samp ke breakfast esknya.. huh, byk gilerrr!

time ari jadi aku tu, ada la beberapa kwn aku yg ingat kat besday aku.. antara yg terawal wish, dayah, fizah and hafsah.. yg lain tu lambat sket wish.. maybe terlupa kot.. takpe, thanks guys for the wishes..

Sunday, May 24, 2009

What a LoSer i am...

Again.. this feeling coming over to me..*sigh*
bila tgk org lain berjaya dgn mudah...
terasa sgt diri ini loser...
bg aku.. akademik aku dah cukup cemerlang..
tp kenapa?? susah sgt org nak terima aku..

adakah aku tak cukup cantik mcm erra fazira?
tak pandai cakap mcm pembahas?

emm.. mungkin ni semua soal rezeki..
yg hanya ALLAH saja yg tau..

cuma kadang2.. terbit rasa nak give up..
ye la.. dah hampir 20x interview...
susah btul nak dpt..
adakah sbb org yg apply gov ni semua
kene guna kabel baru bole berjaya??
tak adil btull...

perasaan loser ni mmg akan muncul
setiap kali aku gagal dlm career aku..
dan kali ini muncul balik sbb..
aku tak dipanggil for jwtan yg aku naaakkkk n tunggu2 selama ni..
sedangkan org lain semua dpt...
mungkin kah aku ada peluang lg??
mungkin ada.. tp kene tunggu lama lg..
tidakkkk...aku tak sanggup nak menunggu lg...

for the moment.. yg aku hanya mampu buat..
ialah pasrah dan berdoa..
bak kata seorg rakan aku...
mungkin Allah sembunyikan matahari sekejap..
tak lama lg muncul la pelangi tu..
tak sabar nak tunggu..
how beautiful it will be..

Sunday, May 17, 2009

It's coming soon....

16.05.09
Di pagi hari yg indah..
Sebaik aku bgn tdo..
Mak ayah aku dah siap2 nak ke pasar..
aku tau.. ari itu hari istimewa..
mak ayah aku bakal menerima..
tetamu khas dr melaka (mcm rombongan sultan melaka plak..hihi)

Aku pun dgn segera bangun..
menyiapkan apa yg patut..
potong bwg, siang udang,
goreng tempe, goreng tauhu..
mcm hari raya plak gayanya..
masak byk2..

dlm pukul 11.45..
azmil kol.. kata lambat lg sampai..
takpe.. aku sabo..
sempat lg aku tido jap..
ilangkan letih aku..

lebih kurang pukul 2.45..
tetamu yg dinanti datang..
salam dihulur tanda hormat..

Alhamdulillah.. semua berjalan lancar..
Cincin tanda telah diberi...
tarikh pun dah dipersetujui..
27/6 bakal dirai...
semoga ikatan pertunangan,
kekal abadi...

To azmil.. thanks!!

Thursday, April 23, 2009

THE BIGGEST LOSER

24.04.2009

Skrg ni aku tgh follow this reality show kat HMK channel,tiap2 ari kol 7ptg..
For those yg baru 1st time dgr, rancangan THE BIGGEST LOSER ni
berkaitan dgn overweight contestants who are attempting to lose weight to vie for a cash prize.
Sapa yg loosing paaaling byk during the finale, dia la yg menang...

Mmg best la tgk bila diorg naik penimbang.. sbb bole tgk brapa pounds yg diorg dah loosing..
ader yg byk, ader yg sket.. tp for me, sket pun takpe, at least ada la pengurangan drpd diorg duk kat umah mkn cikedis sambil tgk tv..

Rancangan ni bg aku dpt memotivasikan org2 gemuk and yg hampir ke arah tu (mcm aku jer..) to have a healthy life... bukannyer org gemuk tak bole kurus, bole jer.. tp kene la usaha.. cara pemakanan kene la jaga... takde la asyik nak melantak mcm gergasi kelaparan... pastu bersenam pun penting juga.. 3x seminggu paling kurang (nasihat utk diri sendiri juga).. kalo 2 mende ni kt tak jaga.. jgn salahkan org lain kalo org lain kata anda gemuk... (wpun ejek2 org ni tak baek punya).. bg aku maybe kutukan atau ejekan org tu bole dianggap cabaran kepada anda... biar terbeliak mata diorg bila tgk anda kurus..

Here are the pictures before and after the show.. they all did very2 well..incredible!!



IF THEY CAN, SO DO YOU...

Tuesday, April 21, 2009

Transformation of TOMOK in OIAM

21.04.2008

Kenalkah anda pada TOMOK??
Vokalis kumpulan remaja popular
suatu ketika dulu...
NEWBOYZ.. (mmg new je..bila nak old ntah)


dulu suara TOMOK sengau..bak idung disepit penyepit baju
lagu sejarah mungkin berulang mmg femes ar time tu...
ramai giler bdk pompuan suka (aku biasa jer..)



setelah lama menyepi...
TOMOK buat come back dgn join OIAM 3..
skrg ni, suara dia dah berubah..
dah makin macho.. maybe lama dia menyepi tu,
dia g betapa kat mana2 gua.. minum air embun ari2..
tu yg suara makin sedap tu..



pastu yg aku kagum kat dia ni..
dia kretif giler buat arrangement lagu...
tiap2 jumaat aku akan tertunggu2 persembahan dia...
mmg semangat je dia nyanyi..
so it is expected la kalo dia jd juara OIAM kali ni..
go TOMOK!!!




Layaaaannnnnn............

Monday, April 13, 2009

HE'S JUST NOT THAT INTO YOU



14.04.2008- Smlm tetiba jer zira ajak g tgk wyg... memula nak tgk crita shopaholic kat gsc, tp dah full.. cerita dah lama dah.. so wyg tinggal 1 session jer... then g la kat tgv..emm, lg hampeh.. takde langsung... so ktorg tgk crita lain.. tak tau best ke tak.. ikut nasib jer la.. ktorg tgk HE'S JUST NOT THAT INTO YOU..





crita ni mcm crita CINTA.. ala crita yg ada 5 kisah tu.. ha, lebih kurang la.. ada byk crita dlm 1 movie... menarik.. ada ramai pelakon.. yg laki2 nya ensem2 belaka.. hehe.. ada Ben Affleck, Drew Barrymore, Jennifer Aniston, Jennifer Connelly, Justin Long, Scarlett Johansson.. mostly nama2 besar kat hollywood.. so lakonan diorg mantap gak la..





jln crita nya simple jer... main thing is about.. women all around the world can't seem to face - he's just not that into you! Brilliant. ye la.. sbg pompuan, ramai mengharapkan kt sentiasa disayangi, dihargai tp kadang2 org lelaki kalo tak jumpa pompuan yg benar2 dia suka, dia akan just leave it.. dan pompuan plak takleh nak terima...





crita ni byk pengajarannya.. pasal cinta.. pasal relationship... dun eva give up looking for the ONE... coz among people we know, there will be an exception... yaa, that exception will be the ONE..who, when and where only Allah knows...





aku akui la... air mata aku mengalir gak la tgk crita ni.. nak2 time ben affleck(bf jennifer anniston) tetiba ada kat umah family jen tlg dia kemas dapur.. time tu diorg dah clash.. but jen seems really need him that time.. dan dia dtg pada waktu yg mmg diperlukan.. mmg touching abis la.. tp maybe cara aku crita ni mcm tak la menarik sgt... so kalo korg nak feel lg... baik g tgk sendiri.. huhu..



Some of the quotes yg aku rasa menarik:

“A girl will never forget the first boy she ever likes.”

“Connie, do you know why that little boy did those things? Because he likes you.”

“We are all programmed to believe that if a guy acts like a total jerk that means he likes you.”

“How stupid is that a girl has to wait for a guy’s call anyway, right?”“He’s totally gonna call.”

“if a guy treats you like he doesn’t give a s--- it’s because he doesn’t give a s---.”

"An excuse is a polite rejection. Men are not afraid of “ruining the friendship.”

"Don’t get tricked into asking him out. If he likes you, he’ll do the asking."

"If you can find him, then he can find you. If he wants to find you, he will."

"Men don’t forget how much they like you. So put down the phone."

"You are good enough to be asked out."

“I just need you to stop being nice to me unless you gonna marry me.”

“- Maybe he lost my number or is out of town or got hit by a cab.
- Or maybe he is not interested in seeing you again?”

“What if you meet the love of your life? Are you suppose to let that pass you by?”

p/s: dis movie is dedicated to my beloved one..as well as all my frens who are still looking for the ONE..

Kamera oh Kamera....

Oh kamera ku...
Premier edisi err..tak sure la..
Walaupun engkau
tak seangkatan dengan
Canon, Sony Cybershots
atau mungkin Samsung
seperti kamera suzi (kaler pink),
aku sgt sayang padamu
wahai kamera...


engkau telah byk
mengabadikan kenanganku
sewaktu aku masih
menelaah pelajaran aku
di UiTM di hatiku..



Biarpun ko hanya sebuah
kamera biasa..
yang tak punya kebolehan
merakam suara...
tp bagi aku, gambo2 yg dihasilkan..
amat bermakna bagi ku...




Setelah hampir 4 tahun bersama..
suatu jangka masa yg agak lama..
kalo kawen dah anak 3 kot..
tiba-tiba byk masalah menjelma...
ko tak dpt berkhidmat seperti dulu..
aku akur.. aku harus mencari penggantimu...




Maka... dgn semangat kental..
merempuh orang ramai di PC fair..
aku berusaha mencari penggantimu..
Dengan persetujuan kekasihku..
kami telah memilih Panasonic LUMIX..
series LZ8...
Dengan dilengkapi IA (intelligent Auto),
yg jarang sekali ada pd jenama2 lain..
ia sgt istimewa bg ku..




Oh kamera ku Premier,
walaupun aku telah menemui penggantimu,
usahlah ko bersedih..
aku akan abadikan ko..
sebagai Kenangan Terindah ku..
Terima Kasih atas jasamu itu..












Gambo: kiri kamera baru, kanan kamera lama

Monday, April 6, 2009

Kamil Si Pengantin Baru

Kamil merupakan pengantin baru yg baru sahaja melangsungkan perkahwinan dengan gadis pilihan hatinya. Pada hari berlangsungnya majlis kenduri kahwin, habis dibedalnye semua makanan pengantin bak org kebulor 10 hari tak makan. Tak dikiranya mak mertua ke sedara mara ke. yang penting diadapat merasai kesemua makanan pengantin yang khas di buat untuk rajasehari."Bila lagik aku dapat merasa makanan punya sedap ni.kalau aku malualamatnye lapor ler" bisik hati kecilnya.

Tiba malam selepas selesainya majlis kendara tu, perut si kamil niememulas-mulas. Sampai kentut-kentut dibuatnya. Sakit perutnya di bawaksampai keesokan harinya.

Pagi tu mak mertua kesayangannya telah menyediakan sarapan pagi untukmereka sekeluarga. Keluarlah kamil dari biliknya hanya memakai kain pelikat supaya senang nak ke jamban kalau terdesak.

Sambil duduk bersebelahan isteri tercintanya di kelilingi oleh mak mertua,bapak mertua dan dua org adik isterinya kamil menjamah sarapan pagi tu.

Tiba-tiba perut si kamil buat hal lagik. Nak ke bilik air rasa seganlak,lalu dia pun melepas angin kentut se'slow' yg mungkin dan kebetulan ade seekor kucing bernama cemong di bwh meja makan itu.Mak mertua nye pun bersuara " cemong!"Fuh lega sungguh hati si kamil kerana si cemong yg menjadi mangsa makmertuanya.

Sekali lagi perut kamil memulas-mulas lalu dilepaskan gas se slow seperti yang pertama tadi.
" cemong!" teriak mak mertuanya sekalilagikepada si cemong. Lega hati si kamil.

Sambil dok menghayati hidangan pagi tu, Kamil sekali lagi buathal.dek kerana sebelum nie dah dua kali dilepaskan gas, dan mangsanya si cemong, kamil dengan selamba buat dek melepaskan gas dengan sekalihembusan.

Kali ini mak mertuanya berteriak " Cemong, beralih ko dari situ, kang diberaknye pulak kat ko".

Alangkah malunye si kamil mendengar ulasan dari mak mertua kesayangannye itu. ape lagik merah padam la muke si kamil lalu terus dia menuju kebilikkerana 2 sebab. Pertama, malu sebab mak mertua sindir. Kedua, dia dahtakleh tahan untuk melepaskan niatnya itu.

"Menyesal aku bedal sume makanan pengantin semalam" ujarnya sambil dok termenong dalam jamban .

Something to see...

video

Giler hebat budak ni... semangat btoll....

Thursday, April 2, 2009

Once upon a time in Deloitte

03.04.2008- Deloitte... nama yg tak mungkin aku lupakan sampai bila2.. company pertama yg aku keje after dpt degree.....masa dpt call utk start keje tu.. tak silap aku bln 6 2007, rasa heppi sgt2... rasa nak lompat2 pun ada.. maklumla.. time tu je aku rasa dah lebih 5 interview aku pegi.. semua cam hampeh jerrr..



2.07.2007 tarikh keramat, aku start keje kat Deloitte.. masa awal2 masuk relek jer keje.. time off peak la katakan.. aku di 'second' ke Client and Market department. time tu wat keje bodoh jer.. relek giler.. 5.30 sharp aku chaw.. enjoy la time tu...


tp lama2 rasa bosan plak wat keje ntah apa2.. kadang2 tu sampai takde keje... dkt 6 bln aku camtu... pastu barula dpt wat betul2 keje audit.. memula rasa hepi.. lama2 rasa urggghhh... tensen!!! nak2 bila dpt klien yg hampeh2..


walaupun keje kat sini agak tensen... tp aku rasa bersyukur diberi peluang nak keje kat sini.. kat Deloitte ni la aku knal raaaamaaaiiii org dgn perangai yg maaacaaam2.... ada yg baik... ada yg pura2 baik.. ada yg terlebih rajin...dan ada jgk yg malasss (aku kah tu??)...



dan yg paaaling best aku dpt jumpa kwn2 baru... rara, lini, nurul, oz, meena, kak faridah, dalila, chorng yee, chris, jamie dll... aku rindu sgt kat korgg.... aku rindu nak buat keje in group... sambil buat keje mkn2..borak2.. gosip2... rinddduuunyaaa....



tp for me to turn back to Deloitte mmg takleh la.. tunggu Deloitte tuka audit program la... yg tak payah menyusahkan aku..haha. bole kerr??

Wednesday, April 1, 2009

Yahoooo... at last!!

02.04.2009- ari ni aku gumbira sgt sbb akhirnya dpt gak dgr berita yg aku tunggu2 dr seseorg ni... bole la pasni aku bersiap sedia.. hehe.. berita apakah itu??? nantikan dlm blog aku seterusnyaaaaaaa..................................

Monday, March 30, 2009

Suzi kawen.. again.. few more same Q..


31.03.2009- Last sunday my hsmate a.k.a my ofismate was getting married.... all my other hsmates and me attended the wedding at felda keratong.. quite far.. 3.5 hrs driving.. luckily not by my car..kancil only maa.. too far and too challenging.. pity my kancil... so use kama's newly and very red devil myvi.. baru power.. haha..


We reached there around 11 a.m.. after taking few wrong ways and junctions...huh..at last. then we went to the nearby mosque for akad nikah... looking at suzi with gorgeous pink white dress, i knew she felt all nervous... dup dap dup dap.. hoho...same goes to the brideroom....pakcik (gelaran for suzi's hubby).. but i think pakcik got practiced a lot coz with juz 1 lafaz... suzi is him now.. terrer la pakcik.. hehe..


After the akad nikah.. then we hungrily 'serbu' suzi's house.. haha.. the food juz nice.. we ate inside the house coz no vacant place that time..


Also attending the wedding, nik and her fiance, nani and her boy, faz, pjot, norli, azi, hafsah, dayah, kemek, bad and family (coz ada bwk baby dlm perut), alia, idan, zack, epul, hassan, azmil, yamim, fuad and emy..


As usual, when we all gath, the normal question came out.. "ko bila plak??'..
and as usual, i juz answered.. 'tgkla...bila ader rezeki nanti'... hmmm...


Sunday, March 29, 2009

Is this called 'double standard'?

30 March 2009- On last saturday, i went to the curve area.. biasala.. wif my boy.. hehe.. we plan to play control car at park nearby ikea.. but unfortunately, it was raining heavily.. so we decided to just walk around the curve and cineleisure... when it was reaching maghrib, we felt like a bit hungry.. felt like eating something light.. so we went to the one and only cupcake shop at the curve...

the cupcake were sooo attractive... at first we tout the price should be around rm3, but it was actually beyond our expectation.. huhu.. rm4.50 per cup!!.. for us it was quite expensive.. juz because want to know how it's taste..so, we bought 1 only.. well sharing is caring.. plus romantic sikit.. hehe.. but not the price that i want to highlight here.. it is about the different between 1 or 2.. (bole ker ayat camni?)

Situation at the shop


The cashier: Ya, nak yang mana??

Me: Nak yg chocolate tu la... (dunno what the name.. forgot already... haha).. take away eh..

The cashier: 1 jer??

Me: Haah.. (em, felt a bit ashamed...mcm kedekut plak.. but..nvm)

The cashier: Sorry la ek.. kalo beli 1 takde kotak...


OMG.. WTH.. how are we going to carry the cupcake?? with mata terkebil2..we stared at the cupcake for few seconds.. wondering... why cannot gave us box?? takkan do not have small box for 1 piece of cupcake?? hmmm... is this what we called double standard?? box will be given if we buy more than 1... if 1 only... then juz carry it on your hand la... sapa suruh beli 1 jer?? (maybe this is what they think)...

for me it is juz not fair... some more.. not a good marketing strategy (if this what they think the reason is)... because they gonna lose a customer.. which is me.. taknakla beli lg kat situ....dahla mahal.. kedekut kotak plak tu.. (bole gitu?? haha)

So continue.. after stared few seconds, we decided to juz dine in.. duk situ makan terus.. huh.. end story... and this is the picture we could captured while having the cupcake..




Tuesday, March 24, 2009

LOVE HAS NO REASON....


Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami.

Ini dialog mereka
Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!
Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.
Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!
Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya.

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata, “Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!”
Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya.

Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma. Si suami amat bersedih lalu berkata kepada isterinya walaupun isterinya masih dalam keadaan koma kerana si suami tahu bahawa isterinya tetap mendengar,
“Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.
Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu…sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.
Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.
Jika disebabkan setiap langkah aku mencintaimu…. sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.
Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak!
Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu… ia boleh dirasai dalam hati.”Maka menitis lah air mata si isteri yang masih dalam keadaan koma itu…..

Iktibar dari cerita ini:

1- Cinta adalah nikmat kurniaan Allah. Hayatilah dan hargailah..
2- Cinta tidak perlu sebab.. ia datang dengan izin-Nya.. (khas utk Tajul yg masih mencari2)
3- Cintailah seikhlas hati....

28 MAC 2009...LIGHTS OFF!!


25.03.09- Earth Hour will be coming so soon... for those ppl who juz heard it, Earth Hour 2009 is a global call to action to every individual, every business and every community. A call to stand up, to take responsibility and to get involved in working towards a sustainable future. Iconic buildings and landmarks from Europe to The Americas will stand in darkness. It juz a small action by each of us to give a big impact to the only Earth we have... What we need to do juz switch off the lights for 60 min from 8.30-9.30 p.m during this coming Saturday. What we can do during that time?? hmmm maybe the best is sleeping.. or maybe having candle light dinner.. haha..

So, lets support this EARTH HOUR.. Remember, there is no superman, spiderman, or fantastic four that could protect the EARTH... only people who stay on it could protect it... or otherwise could destroy it...

Komen Komen Komen

Yeye!! dah bole komen.. aku dah adjust dah blog setting aku... so sesapa yg baca blog aku ni.. jgn malu2 nak bg komen yer... hope to see u all in my blog... thanks!

Monday, March 23, 2009

Layan... Dan Sebenarnya...


oh bulan....enggan layan diriku lagi....pabila,air mata membasahi pipi...dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku....pabila,kau bersama yg lain...adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta...yang masih bersemadi untukmu...dan sebenarya ku mengharapkan...di sebalik senyuman mu itu...kau juga merindui aku...ku engganberpura pura ku bahagia...ku engganmelihat kau bersama si dia...oh ku akui cemburu....telah menular dalam diri....pabila....kau bersama yang lain....adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta......yang masih bersemadi untukmu....dan sebenarya ku mengharapkan....di sebalik senyuman mu itu....kau juga merindui aku.....pabila kau merenung matanyaku rebah,jatuh ke bumi....di saat kau benar-benar mahu pergi.....seperti ku bernafas dalam air.....adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta.....yang masih bersemadi untukmu....dan sebenarya ku mengharapkan.....di sebalik senyuman mu itu kau juga merindui aku....oh–


lagu drpd Yuna.. bdk uitm... hebat gak budak2 uitm ni ek.. hehe.. (idung kembang tetiba).. aku suka la genre lagu camni.. elek jer.. tak yah nak mengempreng (curi ayat zira).. so bole dgr dgn tenang.. hope could hear it more..

Sunday, March 15, 2009

Bila nak kawin???!!!

15.03.2009- Adoii..soalan cepumas yg slalu member2 tanya bila dah lama tak jumpa...takpun time g kenduri kawen member2..kadang2 malas gak nak jwb..tp jwpan common yg aku bg.. 'lum ader rezeki lg..' Thn ni umur aku dah 24 thn.. mmg sesuai la nak berumahtangga.. org kata sdg elok la tu.. maybe sbb tu ramai member2 aku bakal melangsungkan perkahwinan tahun ni.. dah berderet da turn..maybe btul kata salah sorg member aku..fajrina (bakal kawen thn ni gak)..penyakit kawen ni biasanya berjangkit.. kalo sorg member kawen.. yg lain tu tak lama lg la tu..uik,mcm dah nak terkena kat aku je.. sbb hsmate aku pun tak lama lg nak kawen.. kalo btul alhamdulillah..hehe.. Kadang2 terfikir gak..tak baik melambat2kan mende yg baik.. tp tak semudah itu.. byk mende yg kene dipikirkan.. insyaAllah masanya akan tiba nanti.. doa2kan la yek.. :)

Thursday, March 12, 2009

Bachelorette party at Ketam Steamboat Village




13.03.2009- Yesterday nite, my housemates and i had a small bachelorrette dinner for Suzi at Ketam Steamboat Village, located at Ikano Power Centre, not really far from my house. Having steamboat during this wet wether, is very tempting. The place and the food was nice.. and it is really affordable..

Location
Ikano Power Centre, Mutiara Damansara, Petaling Jaya, Selangor
Lower Ground Floor,Ikano Power Centre,Mutiara Damansara,Petaling Jaya


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...