Monday, August 24, 2009

Resipi Donut- Lembut & Gebu

KOrang tgk gambo donut kat atas ni, agak2 sapa yg buat?? apa rasanya..?? hehe.. ni donut 1st time aku buat... nampak mcm tak berapa nak best sbb bentuk tak comey.. tp rasa nya.. lembut beb!! haha.... tp 2nd time punya laaagggiiii lembut dan gebu... laaaggggiiiii sedapppp... hehe.. memula buat takut tak jadi.. tp Alhamdulillah... semalam buat mmg btul2 menjadi.. mmg puas ati la... so aku nak share resipi ni ngn korang.... aku dpt resipi ni pun dari internet jer... thanks to http://www.myresipi.com/... aku mmg slalu amik resipi dr website ni... selain bole tgk gambo, ada gak org2 yg dah pernah try resipi ni, bg komen... so bole tau la resipi ni ok ke tak...

Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar )
(kalo nak buat sket jer.. kuantiti bhn2 tu pandai2 la bg separuh yer)
3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)- ingat..sudu KECIL tau!
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening/butter
5 cawan tepung gandum - ni maybe kene lg byk... sampai doh jd licin & tak melekat
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih. (aku tak sure camne gayanya berbuih tu.. tp agak2 dah 5 min ok la tu)

Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.

Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. (lebih kurang 1 jam gak la kot..depends pd byk mana yis). Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.

Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari. (Petua mak aku, sblm bentuk2 kan doh tu, uli blk skejap..bg mantap!)

Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit (aku rasa 10 min pun dah ok) atau sehingga naik dua kali ganda.
Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.

Toskan minyak. Salut dgn icing semasa donut itu masih panas. (pas angkat terus letak gula...lambat sket gula tak melekat)

3 comments:

SalizaKadir said...

wah best!best! bole cuba buat huhu
sadidnya...resepi donut pun dapat kat internet.nenek aku tau ni mati kena bebel

fara_poda said...

ala.. takpe, nanti dah jd kasi nenek ko rasa... mana tau dia terpikat.. pastu terus tanya ko dpt resipi dr mana...

My MiRa said...

thanks for the sharing..mira nak buat la..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...